Webverkenner
Image default
Gezondheid

Heb je last van hartkloppingen? Met deze tips doorbreek je de vicieuze cirkel

Heb je last van hartkloppingen? Met deze tips doorbreek je de vicieuze cirkel

Hartkloppingen kunnen je een bijzonder ongemakkelijk gevoel geven. Ze maken je onrustig en zorgen ervoor dat je stress ervaart. Daarom is het van belang om ermee aan de slag te gaan zodat je je snel beter voelt. Ten eerste is het belangrijk om een medische oorzaak uit te sluiten door naar de huisarts te gaan. Deze onderzoekt je en achterhaalt of er lichamelijk iets mis is. Is dit niet het geval? Dan kun je opgelucht ademhalen. Toch zit je nog steeds met dat vervelende probleem. Hoe ga je hiermee om?

Hoe hartkloppingen door stress ontstaan

Bij hartkloppingen zonder medische oorzaak heb je te maken met stress. Deze ontstaan echter niet van de één op de andere dag, maar zijn het gevolg van een langduriger onrustig gevoel. Je lichaam reageert op stress en gaat in vecht- of vluchtstand. Er wordt adrenaline aangemaakt waardoor je bloeddruk wordt verhoogd en je ademhaling en hartslag versnellen. Dit heeft hartkloppingen tot gevolg. Een vervelend gevoel dat je veel onrust kan geven. Bovendien versterken de twee elkaar: van de hartkloppingen krijg je stress, waardoor je hartslag weer versneld.

Dit kun je doen wanneer je last van hartkloppingen hebt

Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel? Je kunt het vervelende en onrustige gevoel op verschillende manieren ‘aanvechten’, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Deze twee zijn namelijk nauw verbonden, met elkaar én met je ervaring van stress. Ten eerste is het belangrijk om afleiding te zoeken. Doe dit bijvoorbeeld door je op je ademhaling te richten. Leg een hand op je onderbuik en adem een paar minuten goed in en uit. Dit helpt je om tot rust te komen. Ook werkt het goed om een gesprek te voeren. Zoek een vriend(in) op of knoop een gesprekje met een collega aan.

Kom in beweging en ontdek de achterliggende oorzaak

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is, maar in dit geval heeft het een extra belangrijke functie. Door te bewegen wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt en de werking van het stresshormoon verminderd. En dat is precies het resultaat dat je wilt krijgen. Daarnaast kan op een rustige manier ontspannen, bijvoorbeeld door yoga of meditatie, een zeer positieve invloed hebben. De oefeningen geven je handvatten om op stressvolle momenten écht tot rust te komen. Natuurlijk is het ten slotte van belang om de achterliggende oorzaak van de stress en hartkloppingen te achterhalen. Dit zorgt ervoor dat je de vicieuze cirkel leert doorbreken.

Leer er meer over op de website van Liberi

Gerelateerde artikelen

Deze tandarts brengt u onder narcose bij behandeling

Hoe worden ziektes overgedragen?

Een brok in de keel hebben is erg vervelend