Webverkenner
Image default
Gezondheid

De elektronische sigaret versus de gewone sigaret

Steeds meer mensen stappen van de gewone sigaret af en gaan over op de e sigaret, ofwel de of e smoker. Maar hoe werkt de e-sigaret en wat zijn de voordelen in vergelijking met de gewone sigaret?

De werking

Een e sigaret is een elektronische sigaret die vloeistof verdampt. Het bestaat uit twee onderdelen, een zogeheten tankje en een batterij. De batterij is nodig voor de stoomvoorziening, terwijl het tankje voorziet van vloeistof, ook wel e-liquid genoemd. Verdamping van de e-liquid in het tankje ontstaat door een spiraaltje waar katoen tegenaan zit. Door op de sigaret het knopje van de batterij in te drukken, wordt het katoen warm. De vloeistof verdampt op deze manieren waardoor waterdamp vrij komt. Deze waterdamp kunt u weer inhaleren. 

E-liquid

De vloeistof die verdampt door het roken van de elektronische sigaret wordt ook wel
e-liquid genoemd. Deze e-liquid bevat vaak wel nicotine, maar geen tabak. Er zijn ook e-liquids te koop met weinig tot geen nicotine.
De e-liquid kunt u zelf samenstellen. Dit doet u door een basis van vloeistof te kopen en dit te mengen met aroma en/of nicotine. Er zijn diverse soorten aroma’s te koop met elk hun unieke smaak, denkend aan bijvoorbeeld aardbei en mango. Het voordeel van het zelf samenstellen, is dat het vaak goedkoper is dan het kopen van een standaard aroma flesje waar al de basis vloeistof en de nicotine in zit. Wel moet u erop letten dat u gelijkmatig vloeistoffen verdeeld wanneer u gaat mixen. Zo voorkomt u dat de aroma versterkt wordt in combinatie met te weinig of teveel aan nicotine en de basis vloeistof.

De elektronische sigaret versus de gewone sigaret

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een e sigaret wanneer het vergeleken wordt met de gewone. Bij de gewone sigaret is sprake van tabak verbranding, waardoor u rook inademt. Bij de e sigaret is sprake van het inademen van waterdamp, waarbij geen sprake is van verbranding. U krijgt geen schadelijke stoffen binnen, zoals teer, fosfor, ammoniak, lood en koolmonoxide en is dus veel gezonder in gebruik. Daarnaast kunt u zelf de nicotine hoeveelheid regelen.

Waar bij een gewone sigaret alle ‘ingrediënten’ al in zitten, moet u bij de e sigaret wel zorgen dat de batterij wordt opgeladen en dat de coil, waardoor de e-liquid wordt verdampt, om de twee weken wordt vervangen. Mocht u niet meer weten wanneer u de coil voor het laatst hebt vervangen en proeft u verbrand katoen, dan weet u dat de coil vervangen moet worden.