Webverkenner
Image default
Banen en opleidingen

Solliciteren in Frankrijk: wat moet je weten?

Solliciteren is altijd spannend, maar solliciteren in een ander land kan nét wat meer spanning geven. Om toch wat van de zenuwen weg te nemen is het zeker aan te raden om je te verdiepen in de landelijke gebruiken en bijzonderheden tijdens sollicitaties. We geven je een aantal tips voor wanneer je van plan bent om jezelf kandidaat te stellen voor een baan in Frankrijk. 

 

Binnen het zakelijk Frans liggen een aantal waarden en gebruiken nét wat anders dan in Nederland. Zo hechten de Fransen bijvoorbeeld meer waarde aan familie. Dat is dan ook iets wat in je voordeel kan werken. Als mensen binnen je familiekring een eigen onderneming hebben of een beroep in hetzelfde werkveld uitoefenen kan je dit benoemen. Wanneer dit niet het geval is, is dit uiteraard geen ramp. 

 

De sollicitatiebrief 

 

Net als in Nederland is het voor veel functies gebruikelijk om te solliciteren met een motivatie- ofwel een sollicitatiebrief. Deze verschilt niet veel van een Nederlandse brief, maar er zijn natuurlijk wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld goed om te benoemen dat je uit Nederland komt en daarbij ook je taalbeheersingsniveau eerlijk aan te geven. Hiermee kan je de juiste verwachtingen scheppen en weet het bedrijf waar ze aan toe zijn in een eventueel gesprek.Mocht je ondertussen al hard bezig zijn aan het upgraden van je niveau, bijvoorbeeld door een cursus Frans, dan is dat ook zeker iets om te melden. Laat daarnaast vooral weten waarom je graag in Frankrijk wil werken, wat je leuk vindt aan de cultuur en aan het bedrijf en vertel wat persoonlijks over jezelf. Voor de exacte opbouw is het raadzaam om een voorbeeld bij de hand te hebben. 

 

Het sollicitatiegesprek 

 

Als je op basis van je brief bent uitgenodigd en op gesprek mag komen, bereid je dan goed voor. De kans is groot dat je de gebruikelijke vragen krijgt, dus zorg dat de antwoorden daarop goed in het hoofd zitten. Laat tijdens het gesprek vooral merken dat je enthousiast bent over het werken in Frankrijk en dat je het als een geweldige kans ziet. Wat goed is om te weten, is dat het in Frankijk vrij normaal is om meerdere keren op gesprek te komen én wordt er regelmatig een psychologische test afgenomen. Dit geldt echter vooral voor de hogere functies binnen het bedrijfswezen.  

 

 

https://www.babel.nl/zakelijk-frans/

Gerelateerde artikelen

Wat zijn de voordelen van je aanhanger rijbewijs halen?

Vind in het aanbod een geschikte vacature als administratief medewerker in Rotterdam

Een compleet overzicht van alle baanmogelijkheden in de werktuigbouwkunde bij Kuijpers