Webverkenner
Image default
Bedrijven

De beste boorhamer

De beste boorhamer

Er zijn tal van mogelijkheden waarbij de hamerboor bij voorkeur gebruikt kan worden. Voor een toplijst heeft ons team van deskundigen talrijke hamerboortests, onderzoeken, vergelijkingstabellen en geschiktheidstests op het internet bekeken, zodat u het productgewicht, de stationaire snelheid, de boorprestaties en nog veel meer over het hoofd kunt zien en kunt vergelijken. 

Wat is een roterende hamerboor? 

De definitie van een hamerboor verwijst in de eerste plaats naar de combinatie van de twee bewerkingen boren en hameren. Deze functionaliteit maakt het gemakkelijker om gaten te boren, zelfs als het materiaal stevig is. Minerale bouwmaterialen zoals beton en baksteen kunnen nauwelijks met een eenvoudige boormachine worden doorboord. De hamerboren uit de test werken echter niet alleen met de draaibeweging van de boor. Er is ook de percussieve beweging, die, afhankelijk van de uitvoering, minstens 4000 hits per minuut kan bereiken. Dit zorgt voor slijtage van het bouwmateriaal. Tegelijkertijd zorgt de rotatie ervoor dat de snijkant van de boor in het materiaal dringt en ook de geproduceerde kleine deeltjes of stof naar het oppervlak transporteert.

Over het algemeen kan de hamerboor met de hand worden bediend zonder dat er extra mechanisch gereedschap nodig is. Er zijn twee hoofdtypen van deze gereedschappen, als je kijkt naar de stroomvoorziening: pneumatische en hydraulische hamers.

Door hun stabiliteit en doelgerichte functie zijn de hamerboren geschikt voor het boren van gaten in hardstenen muren of betonnen muren. Met deze mogelijkheid worden ze niet alleen in de woningbouw gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor het monteren van ophangingen aan het plafond of het bevestigen van gordijnroeden. Zelfs extreem hard gesteente kan met de hamerboor worden geboord als het slagmechanisme de juiste kracht heeft.

Veel hamerboren uit de test kunnen ook worden omgebouwd van standaard boren naar de beitelfunctie. Voor het beitelen is een geschikt hulpstuk beschikbaar, dat de vakman helpt bij het bewerken van de wand.

In vergelijking met een andere boor, bijvoorbeeld een klopboormachine, heeft de schacht van de hamerboor een andere vorm. In principe worden SDS-bevestigingen gebruikt voor de hamerboren uit onze test.

Een blik op de slagkracht laat zien hoe sterk de hamerboor is en voor welke soorten gesteente hij kan worden gebruikt. Hoe hoger de Joule-waarde, hoe harder het materiaal kan zijn. Het maximale vermogen in watt geeft ook een indicatie van het vermogen van het gereedschap.

De door ons geteste hamerboren zijn niet geschikt voor zachtere bouwmaterialen zoals kunststof, lichtgewicht wanden, metaal en hout. 

Hoe werkt een hamerboor? 

De extreem robuuste gereedschappen zijn voorzien van een boor die ook in de axiale richting beweegt. Dit betekent dat naast de roterende functie een stootkracht op de boormachine inwerkt. Het percussiemechanisme is verantwoordelijk voor de energie waarmee de inslagen worden uitgevoerd. Met de hamerboren in de test vonden we dat dit onderdeel een veerslagmechanisme of een pneumatisch slagmechanisme kan zijn.

Het is duidelijk dat de meeste fabrikanten nu de neiging hebben om gebruik te maken van pneumatische percussiemechanismen. Beide slagwerkmechanismen zijn de basisvoorwaarde voor de slagkracht van het gereedschap, want zonder deze mechanismen zou de hamerboor een soort boor zonder slagkracht zijn. Voor veel doe-het-zelvers staan moderne hamerboren met pneumatische slagmechanismen bekend als pneumatische hamerboren. Deze term is echter niet helemaal correct, want een echte pneumatische hamerboor is een apparaat dat enerzijds veel groter is en anderzijds werkt met zuivere perslucht.

Het slagmechanisme bestaat uit het excentrische wiel, een zuiger en de slagpin. Het excentrische wiel is het lager voor de aandrijving. Het zet de draaibeweging, die door de motor wordt geactiveerd, om in de slagbeweging: De zuiger creëert een vacuüm als hij naar achteren beweegt, zodat de knuppel wordt teruggetrokken. Bij het vooruitgaan zorgt de zuiger voor overdruk, waardoor de knuppel versnelt. De slagpin absorbeert de kinetische energie. Dit kan resulteren in een impulsoverdracht van de kracht naar de hamersteel of het bit. Om te voorkomen dat gebruikers problemen ondervinden bij het hanteren, hebben de meeste hamerboren een veiligheidskoppeling. Dit dient als bescherming tegen blokkering en moet tegelijkertijd voorkomen dat de mechanica wordt beschadigd.

https://tevredenconsument.nl/doe-het-zelf/de-beste-boorhamer/