Webverkenner
Image default
Dienstverlening

De aanvraag van een vog, hoe zit het met de screening?

Wanneer je een VOG aanvraagt wordt je gescreend op je juridisch verleden. Als je een VOG aanvraagt voor je werk of stage bekijkt Justis of je een strafblad op je naam hebt staan die zou kunnen betekenen dat jij vanwege dit verleden de baan niet zou kunnen uitvoeren. Wanneer dit strafbaar feit dus een probleem kan worden op deze baan zal je geen VOG ontvangen en kan je de baan dus vaak niet uitvoeren.

De screening bij een VOG aanvraag

Bij de screening van de VOG aanvraag wordt er gebruik gemaakt van verschillende screeningsprofielen zo vraag je een VOG aan op basis van het werk wat je wil doen en vink je aan welk screeningsprofiel past bij jouw toekomstige baan. Op basis daarvan wordt een screening gedaan van welke strafbare feiten je in het verleden hebt gepleegd en welke daarvan een gevaar kunnen vormen voor je toekomstige baan.

Krijg ik geen VOG als ik een strafblad heb?

Als je een strafblad hebt is de kans klein, maar je ken het wel krijgen als de baan die je gaat doen niets te maken heeft met het strafbare feit dat je hebt gepleegd. Als je bijvoorbeeld een hoge boete hebt gehad voor te hard rijden, kan je waarschijnlijk nog wel gewoon bij een bank of een school werken en daar een VOG voor krijgen, maar je zou dan bijvoorbeeld niet als taxichauffeur kunnen werken, daarvoor krijg je dan geen VOG. Het ligt er dus echt aan welk screeningsprofiel je kiest en of de strafbare feiten daarop aansluiten. 

Online VOG aanvraag

Je kan tegenwoordig makkelijk online je VOG aanvragen via een tussenpersoon. Dit kan je veel tijd schelen omdat je niet zelf naar het gemeentehuis hoeft. Via vogaanvragenonline.nl vraag je makkelijk online je VOG aan.