Webverkenner
Image default
Banen en opleidingen

Moet je op je cv over een hobby schrijven?

vacatures

Het gedeelte ‘Over mij’ in je cv is natuurlijk slechts een aanvulling op de belangrijkste informatie over je professionele ervaring en vaardigheden. Maar een cv is een document waarin niets per ongeluk mag gebeuren. Alles wat je erin aangeeft, levert soms voedsel op voor zulke conclusies over jou waar je zelf niet aan zou hebben gedacht.
Recruiters hebben geen enkele standaard houding ten opzichte van de aanwezigheid van informatie over een hobby in een cv. Sommigen beschouwen het als nutteloos en onnodig – althans in het cv. In een sollicitatiegesprek vragen mensen in de regel nog naar een hobby.

Andere recruiters waarderen de hobby-informatie op hun cv. In sommige gevallen kan het u als een extra pluspunt dienen. Of een minpuntje – het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de situatie correct in te schatten.

Meestal zeggen recruiters dat ze informatie over een hobby in ieder geval alleen ‘als bijlage’ bekijken bij puur werkende informatie en nooit overhaaste conclusies trekken over een kandidaat op basis van informatie over een hobby. Maar verhalen, wanneer een cv werd opgenomen in de laatste “korte lijst” of, omgekeerd, afgewezen zonder een telefoontje alleen vanwege een hobby, zijn ook zeldzaam.

Wat je hobby over jou zegt tegen een toekomstige werkgever
Een hobby doe je het liefst in je vrije tijd, want deze activiteit zelf geeft je plezier, ongeacht of het je inkomen of een soort praktisch voordeel oplevert.

Soms gaat het niet om plezier, maar om het feit dat je iets heel belangrijk vindt. Velen gaan bijvoorbeeld zonder veel plezier sporten uit gezondheidsoverwegingen. En vrijwilligers gaan ook naar liefdadigheidsprojecten, niet voor hun plezier – dit werk kan zowel fysiek als psychologisch zwaar zijn – maar vanwege de behoefte om anderen te helpen. Daarom zeggen uw activiteiten buiten het werk veel over u als persoon.

1. Indicator van karakter
Sommige recruiters vertrouwen op hobby-informatie in een poging een psychologisch profiel van de sollicitant op te bouwen. Dit is natuurlijk een oppervlakkige beoordeling, misschien zelfs naïef, want om een ​​volwaardig psychologisch portret op te bouwen, is diepgaand onderzoek nodig. Maar je weet niet welk niveau van professionaliteit en ervaring je cv zal bereiken. Je moet gewoon in gedachten houden dat ze, afhankelijk van je hobby’s, zullen proberen je karakter als geheel te beoordelen. Dat wil zeggen, en of de functionaliteit die de vacature met zich meebrengt voor jou geschikt is.

Als je hobby bijvoorbeeld eenzaamheid en concentratie vereist (je bent bijvoorbeeld enthousiast aan het tekenen of iets maken), en je werk hangt samen met intensieve communicatie met mensen, dan kan de recruiter denken: ‘Oh, hij is waarschijnlijk introvert, maar wij heb een slimme extravert nodig. ” Als je tijdens het sollicitatiegesprek voor het eerst je eenzame hobby noemt, nadat de recruiter persoonlijk overtuigd is van je openheid en gezelligheid, is het onwaarschijnlijk dat dit zijn persoonlijke indruk van jou “bederft”. Maar in het stadium waarin alleen uw cv voor u spreekt, kan dergelijke informatie onnodige twijfels oproepen.

Recruiters vinden het geweldig als sollicitanten hobby’s hebben die stereotiepe opvattingen over de aard van een bepaald beroep benadrukken. Hobby’s die doorzettingsvermogen en concentratie vereisen, zijn bijvoorbeeld perfect voor zowel accountants als programmeurs: breien, borduren, vissen en puzzels maken.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een programmeur die in het weekend drumt in een rockband code slechter schrijft dan een collega die het weekend doorbrengt met een hengel in de hand. Het is gewoon een hobby die op de een of andere manier kan worden verbonden met het beroep, wat in de ogen van een recruiter meer vertrouwen wekt.

Neutrale hobby’s – fitness, reizen, boeken lezen, fotograferen, enzovoort – kunnen ook indruk op je achterlaten. Regelmatige sporten worden dus meestal beschouwd als een teken van wilskracht en vastberadenheid, en alle creatieve hobby’s – als een teken van creativiteit, het leren van vreemde talen en liefde voor het lezen van serieuze literatuur of non-fictie – als een teken van intelligentie, cultureel niveau en intelligentie.

2. Indicator van interesse in werk of gebrek daaraan
Ideaal vanuit het oogpunt van een werkgever – als uw favoriete vrijetijdsbesteding iets met werk te maken heeft en u als professional sterker maakt. Je bent bijvoorbeeld ontwerper en in je vrije tijd teken je ook “voor de ziel”, of je werk is nauw verbonden met communicatie met mensen en je hobby is psychologie studeren. Of je bent een expert op een bepaald gebied (dokter, advocaat, financier, accountant, enzovoort) en in je vrije tijd heb je een educatieve blog over een professioneel onderwerp. Een recruiter kan zo’n hobby zien als een teken van een diepe passie voor het vak.

Maar als je hobby niets met werk te maken heeft, maar uiteraard veel tijd en moeite van je vraagt, dan zet dat de recruiter aan het denken. Ten eerste: houdt u niet van dit bedrijf ten koste van uw werk? En ten tweede, wat is belangrijker voor jou? Wat als u uw beroep haat, ertoe wordt gedwongen en uw echte leven slechts een hobby is? Misschien bevindt u zich nu in het algemeen in de overgangsfase naar een nieuwe professionele richting en bent u slechts voor korte tijd op zoek naar een nieuwe plek als tijdelijke opvang? U kunt er zelf zeker van zijn dat uw rijke hobby uw even zo geliefde werk niet in de weg staat. Maar geef recruiters geen eten voor onnodige twijfels.

Er is bijvoorbeeld een verschil tussen een amateursport en een professionele sport, waarbij je elke dag moet trainen, je strikt aan het regime moet houden en regelmatig naar wedstrijden moet reizen. Het is onwaarschijnlijk dat je potentiële baas blij zal zijn als je weigert op je werk te blijven tijdens de crunch-periode omdat je een trainingssessie hebt en op het meest ongelegen moment op vakantie gaat om naar het kampioenschap te gaan. En dergelijke zorgen zullen zeker rijzen als u te veel in uw cv schrijft over uw sporthobby’s.

“Ik kreeg een keer een cv waarin een meisje schreef over lidmaatschap van een openbare mensenrechtenbeweging”, zegt HR-manager Irina, die vroeg haar achternaam niet op te geven. – Ons bedrijf verwelkomt de sociale activiteit van werknemers, en deze beweging hield zich natuurlijk bezig met nuttige activiteiten. Maar toen ik zijn pagina op het sociale netwerk bezocht, realiseerde ik me dat onze sollicitant een van de sleutelrollen speelt in deze beweging, wat betekent dat ze er veel energie aan geeft. Onze vacature kreeg ook een zeer intensieve aard van het werk, met frequente zakenreizen, en uit de ervaring van een vorige werknemer in deze functie wist ik dat het onmogelijk was om dergelijk werk met iets anders te combineren. Dit betekent dat als we dit meisje zouden accepteren, ze snel een intern conflict zou krijgen over de noodzaak om één ding te kiezen. Ik betwijfel of ze een baan zou kiezen. Ik koos ervoor om mijn of haar tijd niet te verspillen met ontmoeten. “

3. Indicator van vermogen om te schakelen
Ze zeggen niet voor niets dat iemand die weet hoe hij moet rusten, goed werkt. Als het beroep en de vacature een hoge belasting en een diepe betrokkenheid met zich meebrengen, is het bijzonder nuttig om iemand met een hobby te hebben. Dit helpt hem om van “werk” naar “rust” -modus te schakelen. Deze vaardigheid is een manier om burn-out op het werk te voorkomen. Professionele recruiters zijn zich hiervan terdege bewust.

Dit betekent dat hoe meer stress u heeft in uw werk, hoe waardevoller u en uw werkgever zijn voor uw vermogen om te herstellen door middel van een hobby. En dit is precies het zeldzame geval dat zelfs een hobby die helemaal niets met werk te maken heeft, nuttig lijkt. Vanuit dit oogpunt maakt het niet uit of uw hobby actief of passief is. Zelfs als je een fervent fan van tv-series bent, is dat niet slecht. Het is tenminste zeker beter dan wanneer je een stressverlichter bent.

4. De indicator van het samenvallen van persoonlijke waarden met de waarden van het bedrijf of management
Bedrijven met een sterke bedrijfscultuur streven ernaar mensen te werven die hun cultuur delen. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die actief een gezonde levensstijl en sport ondersteunen, regelmatig sportevenementen houden of deelnemen aan dergelijke evenementen op regionaal of nationaal niveau. Daar zijn recruiters vooral te spreken over de atletenkandidaten. Er zijn bedrijven die deelnemen aan liefdadigheids- en vrijwilligersprojecten – waar sociaal actieve mensen zich thuis voelen. Natuurlijk zullen de ‘juiste’ hobby’s niet in de plaats komen van uw professionaliteit, maar dienen ze gewoon als een bijkomend pluspunt, als alle andere dingen gelijk blijven.

Het komt voor dat er een soort traditie wortel schiet in het team – mensen van de hele afdeling gaan vaak naar theaters, spelen intellectuele spelletjes, in de winter gaan ze vaak op ski’s naar de ijsbaan of naar het park. Als er een nieuwe werknemer nodig is, zal een kandidaat met soortgelijke hobby’s natuurlijk meer belangstelling en sympathie oproepen (nogmaals, als alle andere dingen gelijk zijn). Hij zal snel het team komen versterken.

Recruiters hebben soms te maken met een fenomeen als de persoonlijke voorkeur van de oprichter of lijnmanager voor een vacante functie. Het komt voor dat ze een vooroordeel ontwikkelen voor of tegen een bepaalde hobby – en de recruiter wordt gevraagd om speciale aandacht te besteden aan dergelijke kandidaten of, omgekeerd, ze af te wijzen zonder te kijken. Als de recruiter een eersteklas professional is en begrijpt dat dit criterium bedacht en onnodig is, zal hij proberen de klant hiervan te overtuigen. Maar als de recruiter gewoon automatisch de wensen van de klant vervult, dan zul je nooit in je leven raden dat je cv werd genegeerd omdat je een “verkeerde” hobby hebt geschreven.

Een HR-manager, die haar naam niet wilde onthullen, vertelde bijvoorbeeld dat een van haar ex-directeuren vroeg om de cv’s van alle enthousiaste zomerbewoners onmiddellijk weg te gooien, en degenen die zomervakanties niet als hobby op hun cv hadden vermeld. moet er apart naar vragen tijdens het interview en ook weigeren als het antwoord ja is. “Hij geloofde dat de zomerbewoners in de periode van april tot oktober absoluut nutteloze werknemers waren, omdat al hun gedachten gingen over planten, zaailingen, grasmaaien, oogsten en hoe ze vroegtijdig zonder werk kunnen komen”, legt ze uit. .. – Het grappige is dat onze hoofdaccountant, die de directeur enorm op prijs stelde en wiens professionaliteit helemaal niet twijfelde, erin slaagde haar passie voor de datsja lange tijd voor hem te verbergen. Trouwens, haar hobby heeft een serieus niveau bereikt: ze had zelfs een populair Instagram-account over het datsja-thema en gaf in het weekend masterclasses voor datsja-eigenaren. Dit hinderde haar werk allerminst. Op een keer kwam de directeur toch achter deze hobby van de hoofdaccountant en schrok. Maar daarna herzag hij zijn houding tegenover de “gekke” zomerbewoners. “

Welke hobby’s horen niet thuis op een cv
Dus hoe weet je of het de moeite waard is om op je cv over je hobby te schrijven of niet?

Stel uzelf vragen:

Is mijn hobby duidelijk gerelateerd aan mijn beroep?
Kan mijn hobby op de een of andere manier een karaktereigenschap of vaardigheid benadrukken die belangrijk is in mijn werk?
Is mijn hobby in lijn met de waarden van het bedrijf waar ik mijn cv bij stuur?
Als het antwoord op minstens één van deze vragen “ja” is, dan moet de hobby in het cv worden vermeld. Als het antwoord op alle drie de vragen negatief is, is het beter om in je cv te zwijgen over de hobby. Een recruiter die informatie over de favoriete vrije tijd van de kandidaten belangrijk vindt, en u er dus tijdens het gesprek naar zal vragen.

Er is een hobby waar bijna alle recruiters en directe werkgevers een hekel aan hebben. Dit zijn extreme sporten als het gaat om medewerkers op sleutelposities. De reden is duidelijk: een verhoogd risico op letsel en plotselinge uitval van werkprocessen. Zoals bij elke regel zijn er ook uitzonderingen. Als je potentiële manager, net als jij, een duiker is, is dit een reden voor sympathie, het is mogelijk dat hij ervoor zorgt dat je cv zich alleen om deze reden onderscheidt van de rest. Maar aan de andere kant is het geen feit dat je cv hem überhaupt zal bereiken: het is mogelijk dat een HR-manager het tijdens de eerste selectie eruit filtert, met een indicatie van een hoger management dat een duiker in het bedrijf is meer dan genoeg. Het is dus het beste om het niet te riskeren.

Wat als je helemaal geen hobby’s hebt?
Het is oké – niet alleen voor jou. Volgens een onderzoek uit 2013 heeft 24% van de mensen geen serieuze hobby’s en hobby’s, dat wil zeggen dat mensen de voorkeur geven aan passieve recreatie. En volgens een onderzoek van VTsIOM uit 2017, besteedt de meerderheid zijn vrije tijd aan eenvoudige dingen als huishoudelijke taken, vrije tijd met kinderen, wandelen, vrienden ontmoeten en tv kijken. Hier is niets ongewoons aan – na inspannende werkdagen wilt u gewoon ontspannen, en iemand heeft gewoon geen tijd voor een hobby vanwege de overvloed aan huishoudelijke taken.

Het is beslist niet de moeite waard om je portret te verfraaien door niet-bestaande actieve hobby’s aan jezelf toe te schrijven. Wat als uw recruiter of potentiële lijnmanager echt gepassioneerd is over de activiteit die u voor uzelf heeft geïdentificeerd? Een paar vragen tijdens het interview – en je “valt in slaap”, waardoor je de hele indruk van jezelf verpest.

 

https://www.vindazo.be