Webverkenner
Image default
Financieel

Je caravan verzekeren, wat moet je precies weten?

Het kopen van een caravan brengt in de praktijk uiteraard ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Net zoals een auto is het best mogelijk dat ook je caravan op een zeker ogenblik schade zal ondervinden als gevolg van een bepaald voorval. Er zijn in de praktijk nog altijd best een aantal misverstanden die de ronde doen over een caravanverzekering. Wil je graag je caravan verzekeren? Hou er dan altijd rekening mee dat ze onder de autoverzekering valt zolang ze aan de auto in kwestie is gekoppeld. Eenmaal die koppeling wordt verbroken is dat niet langer het geval. Het voertuig zal vanaf dat moment ook niet langer verzekert zijn tegen eender welke schade.

Hoe kan je een caravan verzekeren?

Wil je graag je caravan verzekeren? In dat geval is het zeer belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat er twee verschillende soorten caravanverzekeringen bestaan. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de standaard caravanverzekering en de zogenaamde allrisk. Voor deze laatste geldt dat ze nog een betere dekking voorziet dan de reeds behoorlijk ruime dekking van de standaard verzekering. Is het voor jou niet meteen duidelijk wat nu eigenlijk precies de verschillen zijn tussen de twee verzekeringen? Dan zal dat met onderstaande informatie meteen wel duidelijk worden.

1.) De standaard of basis caravanverzekering

Je kan voor je caravan verzekeren in eerste instantie kiezen voor het afsluiten van de standaard of de basis caravanverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze kan worden afgesloten tegen een eigenlijk voor elke eigenaar van een caravan toegankelijke verzekeringspremie. Dit gezegd hebbende ben je toch wel degelijk meteen verzekerd van een zeer aantrekkelijk aantal dekkingen. Wat dit betreft kan je in de praktijk rekenen op onder meer de onderstaande dekkingen:

  • Diefstal;
  • Ongeval;
  • Brand- of waterschade;
  • Een vervangend verblijf;
  • Een repatriëring uit het buitenland;

Is er sprake van een nieuwe caravan die niet ouder is dan vijf jaar? Dan is het zo dat je bij verschillende verzekeraars kan rekenen op de zogenaamde nieuwwaarde dekking. Let wel, het spreekt voor zich dat dit niet tot de mogelijkheden behoort bij een tweedehandse caravan.

2.) De allrisk caravanverzekering

Ondanks het feit dat je caravan verzekeren door middel van de standaard of basis caravanverzekering je duidelijk reeds voorziet van een aantal zeer mooie dekkingen is het wel zo dat veel mensen toch de voorkeur geven aan de allrisk caravanverzekering. Dat is het gevolg van het feit dat je bij deze verzekering nog kan rekenen op extra dekkingen zoals bijvoorbeeld:

  • Hagelschade;
  • De inventaris van de caravan;
  • Accessoires;
  • De voortent of luifel;
  • De aanbouw;

De bovenstaande extra dekkingen zijn natuurlijk mooi meegenomen, maar ze zorgen er logischerwijs wel voor dat de premie van deze verzekering merkbaar hoger is gelegen. Is dat voor jou geen probleem? Dan zal je al vrij snel tot de conclusie komen dat dit wel degelijk de op vlak van dekkingen veruit beste verzekering is die ervoor een caravan kan worden afgesloten.

 

Direct online jouw caravan verzekeren? Diks.nl – Diks Verzekeringen!

 

Is het verzekeren van een caravan verplicht?

Het is je ongetwijfeld wel bekend dat een auto verzekeren wettelijk verplicht is. Dat geldt niet voor het verzekeren van een caravan. Je kan er als eigenaar dus met andere woorden altijd geheel zelf voor kiezen of je daarvoor een verzekering afsluit of niet. Doe je dat niet? Dan spreekt het voor zich dat je daarmee wel een behoorlijk risico loopt. Het niet afsluiten van een verzekering voor je caravan zorgt er immers in de praktijk voor dat je bij een eventueel schadegeval alle herstellingskosten (aan derden) zelf zal moeten vergoeden. Deze kosten kunnen in de praktijk behoorlijk oplopen.

Ondanks het feit dat er dus geen sprake is van een bepaalde verplichting voor een caravanverzekering afsluiten moet het gezegd dat ontzettend veel mensen hier toch voor kiezen. Hoe komt dat nu precies? Zeer eenvoudig. Bijzonder veel mensen maken deze keuze omdat ze het risico niet willen lopen om geconfronteerd te worden met kosten waar ze zich geen blijf mee weten. Dat kan zeker het geval zijn wanneer ervoor wordt gekozen om geen verzekering af te sluiten voor de caravan. In bepaalde gevallen kan je caravan verzekeren bovendien toch een echte vereiste zijn.

Wat wanneer je een krediet hebt afgesloten voor je caravan?

In het bijzonder voor mensen die een gloednieuwe caravan wensen te kopen geldt dat zij er in de praktijk niet zelden voor kiezen om daarvoor een lening af te sluiten. Dat is ergens ook best logisch, want het aanschaffen van zo’n gloednieuwe caravan kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Het is in de praktijk best mogelijk dat de verstrekker van de financiering ervoor kiest om het verschaffen van de lening uitsluitend voor te behouden voor mensen die bereid zijn om hun caravan te laten verzekeren. Dat is misschien een beetje vervelend omwille van de extra kosten die dit met zich meebrengt, maar anderzijds kan je op deze manier wel rekenen op een optimale zekerheid. Het mag dan ook duidelijk zijn, je caravan verzekeren is zeker het overwegen waard.

Hoe duur is een caravanverzekering precies?

In ruil voor het verzekeren van je caravan spreekt het voor zich dat de verzekeringnemer een bepaalde premie in rekening zal brengen. Wat deze premie betreft moet er rekening mee worden gehouden dat ze wordt beïnvloed door heel wat verschillende zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan het soort caravan die je wenst te verzekeren. In het bijzonder de waarde van de caravan is een zeer belangrijk uitgangspunt voor de hoogte van de premie van de verzekering. Dat is echter niet alles. Daarnaast is er zoals eerder reeds aangehaald ook het verschil tussen de basis en de allrisk caravanverzekering. Ook de keuze op dit vlak is er één die ontzettend belangrijk is.

Het is best mogelijk dat de premie van de caravanverzekering die je wenst af te sluiten even schrikken is. In dat geval is er echter nog niet meteen een man over boord. Het is immers in de praktijk eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om deze premie te splitsen tussen verschillende periodes. Met andere woorden, je kan bij je caravan verzekeren kiezen voor bijvoorbeeld een maandelijkse premiebetaling of een betaling per kwartaal. Dat kan voor veel mensen een interessante oplossing zijn, alleen is het wel zo dat je in ruil hiervoor soms wat extra kosten dient te betalen. Let hier dus zeker op.