Webverkenner
Image default
Eten en drinken

Het beste voedingsschema voor kind

Voor ouders is het hebben van een kind natuurlijk erg leuk. Echter komen hier ook veel verantwoordelijkheden bij te kijken. De voeding van een kind is namelijk ook een belangrijk punt om naar te kijken. Om een kind goed te laten groeien, is het belangrijk dat het voldoende voeding krijgt. Daarom kan het als ouder handig zijn om te kijken naar een voedingsschema die je voor je kind aan kunt houden.

Voedingsschema pasgeboren baby

Een pasgeboren baby moet erg veel groeien. Dit komt omdat dit de tijd is waarin een kind het meeste zal groeien. Om te kunnen groeien, is het belangrijk voor de baby om voldoende voeding te krijgen. Een baby van een jaar weegt vaak drie keer zoveel als bij de geboorte en is vaak dubbel zo groot.

Om deze grote groeispurt te kunnen voltooien, is het belangrijk om de juiste voeding te krijgen. Voor een baby is borstvoeding de beste optie. Als je zelf geen borstvoeding wilt geven, kan zuigelingenvoeding ook een optie zijn. De borstvoeding is voldoende voor de eerste 6 maanden. Hierna is het mogelijk om de baby kleine hapjes fruit en groente te geven. Dit zorgt ervoor dat de baby een beetje went aan verschillende smaken.

Voedingsschema vanaf 1 jaar tot 2 jaar

Als een kind een jaar oud is, kan hij of zij meestal van de pot mee-eten. Hierbij is het handig om vaste tijden voor de maaltijden en tussendoortjes aan te houden. Op die manier weet de dreumes wanneer hij of zij honger moet krijgen. Verder is het als ouder niet helemaal te controleren wat je dreumes eet. De ene dreumes eet namelijk meer dan de andere.

Je kunt als ouder wel bepalen wat je dreumes eet. Zo is het mogelijk om zelf te bepalen wat een kind precies eet en drinkt. Hierbij is het belangrijk om voor voldoende groente en fruit te zorgen. Hier krijgt de dreumes namelijk alle vitaminen en mineralen van.

Voedingsschema kind vanaf 2 jaar tot 4 jaar

Als een kind twee jaar oud is, begint hij of zij zelf met eten. Dit is namelijk de tijd waarin je je peuter aanleert om zelf zonder knoeien te kunnen eten. Het is voor peuters normaal om veel dingen zelf te willen doen. Het eten valt hier ook onder. In het begin is het niet te voorkomen dat ze gaan knoeien tijdens het eten. Echter gaat dit langzaam maar zeker beter als je je peuter dit aan gaat leren. Om je peuter dit te leren, is het belangrijk om veel geduld te hebben en positieve aandacht te geven.

Ook is het op deze leeftijd belangrijk om ervoor te zorgen dat de peuter genoeg beweging krijgt. Op deze leeftijd heb je er als ouder een invloed op hoeveel de peuter beweegt. Het kan handig zijn om je peuter voldoende beweging te bieden door veel buiten te spelen en veel te doen. Hierdoor blijft je peuter ook op een gezond gewicht.

Peuters kunnen soms erg lastig worden als het gaat om eten. Dit heeft ermee te maken dat ze kieskeurig kunnen doen of gewoon weigeren om te eten. Als ouder is het hierbij belangrijk om rustig te blijven en vol te houden. Door op vaste tijden te eten en kleine porties voor te schotelen, krijgt de peuter het idee dat hij of zij dan moet eten. Door als ouder ook positief te reageren als er gegeten wordt, is het mogelijk om de peuter te stimuleren om goed te eten.

Voedingsschema kind vanaf 4 jaar

Als je kind 4 jaar is geweest, is het een kleuter geworden. In deze tijd gaat de kleuter ook flink groeien. Daarom is het belangrijk dat de kleuter voldoende te eten krijgt en ook genoeg beweegt. Vanaf de tijd dat het kind een kleuter wordt, begint de tijd op school ook. Dit is natuurlijk best een spannende tijd voor de kleuter en voor de ouders.

Voor een kleuter is het belangrijk om vaste tijden te hebben waarop gegeten wordt. Op die manier heeft de kleuter altijd de zekerheid over het eten. Op school krijgt de kleuter ook veel mee over het eten en de tijden waarop gegeten moet worden. Het is belangrijk om dit als ouder ook goed te stimuleren.

Het is voor kleuters belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet teveel zout en suiker binnenkrijgen. Veel mensen gebruiken zout in het eten. Als je dit te veel doet, is de kans aanwezig dat je kleuter ook te veel zout binnenkrijgt. Dit kan zorgen voor een hoge bloeddruk op latere leeftijd. Teveel suiker in het eten door snoepjes of andere zoete lekkernijen is ook niet goed voor een kleuter. Hier kan de kleuter namelijk gaatjes in zijn gebit van krijgen.

https://voedingschema.nl/voedingsschema-baby/

Gerelateerde artikelen

Voorkom zorgen in de keuken